Vakantie 2015

Pfff warm, juli, augustus.. tja. Echt warm! Vooral voor een potje hardlopen. Maar ja, je moet toch wát want om nu alles wat je hebt opgebouwd te laten vallen…

Ok, let op, ik geef een voorbeeld over jou:

Ik ben in januari begonnen met hardlopen. Ik heb mijn eerste 5km gelopen in 29 minuten en een handje vol seconden. Zelfs heb ik, met een klein beetje angst in mijn binnenste, besloten om ook maar eens een 10k te gaan lopen. Ik heb me goed aan het schema gehouden, ik heb zelfs – ‘hoe heb ik het ooit in mijn hoofd gehaald’- een paar core stability oefeningen gedaan. Dat schijnt dan goed te zijn, maar het enige dat ik merk is machtige spierpijn. Maar goed, ’t zal wel. Ik ben dus lekker bezig en eindelijk heb ik écht lol in het lopen, in het buiten zijn en in de frisse lucht in mijn longen.

En dan komt het. De frisse lucht wordt steeds minder fris, sterker nog, de lucht wordt een beetje dik en drukkend. Het wordt zomer. Bah! 😉
Althans, zomer is lekker, maar voor het lopen geeft het ook wat nadelen en uitdagingen. Helemaal als je op vakantie gaat.

hitte

De excuses, die rusten op het hardlopen in combinatie met de vakantie, die ken ik ook wel. Je hebt de psychologische drempel. Je moet namelijk voor het eerste van je leven je hardloopschoenen (en kleding) meenemen op vakantie! Dat is, zeg maar… best even een dingetje.
Dan is daar het excuus van ‘de ruimte’. De spullen passen niet in de koffer, tas, auto, vliegtuig, space shuttle. Wat maakt mij het uit. Waarschijnlijk is het ook heel warm overdag en zweet je daardoor heel erg. Natuurlijk is er ook geen Google Maps of www.afstandmeten.nl waar jij naar toe gaat. En de beste voor het laatst: ‘ik heb vakantie, dus moet ik ontspannen en leuke dingen doen’.

Al deze excuses zijn onzin, behalve als je naar het binnenste van de aarde reist, naar Syrië of naar de top van de Mount Everest. Je weet dit zelf ook wel, dus waarom zou je jezelf dit dan toch voorhouden. Je hebt namelijk net zelf gezegd dat dat je hardlopen écht wel leuk vindt. Dus!

 

Stiekem wil je heus wel lopen op vakantie, maar mensen vinden dat niet tof. Ze denken dat je een nerd bent als je gaat sporten op vakantie. Dat denk je toch?
Onzin!

Ik durf te wedden dat bijna iedereen je een held(in) vindt. Dus, hier je vakantietips voor als het warm is:
inpakken

  1. Rol je loopsokken, je shirtje, je broekje en je petje op zodat ze in je hardloopschoenen passen. Zo heb je eigenlijk alleen je schoenen mee en past het altijd in je tas of koffer.
  2. Ga lekker in de ochtend lopen. Dan is het nog koel, dan hangt de frisheid van de nacht nog tussen de bomen en over de velden.
  3. Ga sowieso lekker vroeg lopen, net voordat de vakantiewereld ontwaakt. Een van de fijnste dingen op vakantie is als enige wakker zijn als het nog heel stil is. En ‘thuis’ komen als je geliefde en je kinderen net met verfrommelde hoofdjes uit de tent gefriemeld komen
  4. Zorg dat je op Google Maps of Afstandmeten.nl alvast een paar routes hebt gemaakt of bekeken. De omgeving leer je dan vast kennen en dat loopt een stuk prettiger
  5. Drink goed van te voren. Kies voor een flinke sloot vocht. Dat gaat in één keer door naar je maag en komt daardoor niet meer naar boven opzetten. Drink na afloop ook goed! Mocht je een langere loop (moeten) doen, zorg dan voor een kleiner parcours waarbij je op één punt wat drinken en eten neer kunt leggen.
  6. Loop niet in je blote bast. Het zweet wordt namelijk veel beter getransporteerd als je een shirtje draagt.
  7. Smeer je goed in met zonnebrand. Vergeet ook je oren niet. Smeer niet je gezicht in, maar draag een petje. Je hoofd is dan in de schaduw én je krijgt geen zonnebrand in je ogen en mond. Slim he!
  8. Normaal ben ik hier niet voor, maar nu wel: neem je telefoon mee als het even kan. Mocht je onverhoopt verdwaald zijn, opgegeten zijn door een beer of op de hoorns genomen zijn door een Franse stier, dan kun je altijd even het thuisfront bellen.
  9. Check op internet – misschien ken je dat medium wel – of er in de buurt een loopje is om aan deel te nemen. Er is bijna niets leukers dan in je oranje shirt mee te lopen met de locals.
  10. Als je besluit om in de koele avond te lopen… een biertje is een fantastische hersteldrank.

Fijne vakantie!
Thomas Zijlma – trainer Hardlopen Amsterdam
koffer

Auteur
Thomas Zijlma
Blog Categorie
logo

Gezellig, uitdagend en dichtbij!

Sjoerd: “Ik ben verhuisd naar Utrecht en was op zoek naar een hardloopvereniging in de buurt. Hardlopen Utrecht is precies waar ik naar op zoek was. Gezellig, uitdagend en dichtbij! Het sociale aspect speelt ook een belangrijke rol.”

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.