Ervaar de voordelen van hardlopen

Misschien zie je ze af en toe gaan. ’s Ochtends in alle vroegte, of ’s avonds met flitsende lampjes om armen en benen gebonden. Iedereen kent wel zo iemand die niet ophoudt over de runners high die ze wekelijks ervaren.

Let’s run! Hardlopen bij Hardlopen Haarlem

Misschien zie je ze af en toe gaan. ’s Ochtends in alle vroegte, of ’s avonds met flitsende lampjes om armen en benen gebonden. Iedereen kent wel zo iemand die niet ophoudt over de runners high die ze wekelijks ervaren.
Zelf geen motivatie om met hardlopen te beginnen? Geen probleem. Na het lezen van dit artikel ben jij binnenkort ook zo’n freak die vertelt over de stilte in het bos, je nieuwe hardloopschoenen en de verbetering van je conditie.

De eerste stap, begin met hardlopen

Geen runners high, zelfs geen enkel gloriemomentje tijdens die eerste trainingen. Wel last van trillende benen, een te snelle hartslag, bloed dat vervelend in je oren klopt. Beginnen met hardlopen valt niet mee. Helemaal wanneer je conditie slecht is en het lichaam niet gewend aan lichamelijke activiteit, maar lukt het je om vol te houden dan zul je worden beloond. De eerste tekenen wanneer je de trap neemt en niet meer hijgend boven komt, of de trein nu eens wél haalt en belangrijker: een hogere levensverwachting.

Lichamelijke effecten van hardlopen

Hardlopen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen, doordat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlaagt, wordt de kans op aderverkalking verkleind. Daarnaast is hardlopen een uitstekende manier om gewicht te verliezen of om het op peil te houden. De spieren komen in actie tijdens het hardlopen en worden daardoor groter en sterker. De toenemende spiermassa heeft meer calorieën nodig, waardoor de hoeveelheid vet in het lichaam vermindert.

Psychische effecten van hardlopen

Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat hardlopen niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke voordelen oplevert. Al jaren wordt hardlopen ingezet als therapie tegen depressie en angststoornissen. Bewegingswetenschapper William Morgan heeft in de jaren tachtig al aangetoond dat een krachtige fysieke inspanning zoals hardlopen, angsten en spanningen vermindert. Beweging blijkt soms zelfs effectiever dan medicijnen. Ook in latere onderzoeken (bijvoorbeeld door het Trimbos Instituut) worden de psychische voordelen van hardlopen onderschreven.

Verbetering je conditie met hardlopen

Als beginnende hardloper hoef je niet intensief te trainen om je conditie te verbeteren. Ook wanneer je langzaam, of kort traint, heeft dit een positief effect op je conditie. Loop je twee keer per week dan blijft de opgebouwde conditie behouden. Bij driemaal per week zal je conditie zelfs flink vooruit gaan.
Wanneer je regelmatig traint en een basis is gelegd, zul je gaan merken dat je jezelf niet meer de deur hoeft uit te slepen. Doordat endorfines vrijkomen in het lichaam ontstaat een euforisch gevoel, dat zelfs verslavend kan werken.

Overtuigd?

Heel mooi. Let wel even op: heb je een medisch verleden, of ben al wat ouder? Laat je dan medisch keuren, voordat je die eerste hardlooppassen zet. Daarnaast is het belangrijk de tijd te nemen in je trainingen en de intensiteit rustig op te bouwen. Mocht je besluiten de eerste stappen te zetten onder leiding van één van de trainers van Hardlopen Haarlem, dan zullen zij je daar alles over vertellen.

Auteur
We Run The City
Blog Categorie
logo

Ik kijk iedere keer weer uit naar de volgende training!

Dennis loopt twee keer in de week in Amsterdam bij de Gevorderden groep

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardloopschema’s

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen? We helpen je graag op weg met een schema voor 5 weken.